Bibliotheek Haarlem Centrum

In opdracht van de Gemeente Haarlem heeft dh.architectuur een ontwerp gemaakt voor de Bibliotheek Zuid-Kennermerland in het Centrum van Haarlem. Hierbij is er gekeken naar de  mogelijkheden tot verduurzamen en de inpassing van een mechanisch ventilatiesysteem.

 

Na het Haarlemse beleg vervielen in 1577 de Haarlemse kloosters, daarmee ontving Haarlem een omvangrijke collectie boeken uit de kloosterbibliotheek. In 1596 werd toen de oude Librije, achter het stadhuis, ingericht tot stadsbibliotheek en in 1708 verhuisde de bibliotheek naar de zolder van het Prinsenhof. Veel later in 1974 verhuisde de bibliotheek naar het gebouw van de Stadsdoelen ofwel Kloveniersdoelen aan de Gasthuisstraat. 

 

De bibliotheek aan de Gasthuisstraat is een samenkomst van twee gebouwen met ieder een eigen bouwstijl. Het Doelengebouw (ook wel Schuttersdoelen, Stadsdoelen, de Oude Doelen) uit 1612 was lange tijd in gebruik door de schutters die hier bijeenkwamen en moesten zorgen dat het in de stad rustig bleef, de voorloper op de politie dus. Het Doelengebouw kent een L-vormige hoofdvorm.

 

In het verlengde van de Doelengebouw bevindt zich een aanbouw gelegen aan het Doelenplein naar ontwerp van architect B. Bijvoet en G.H.M. Holt en gebouwd in 1972. Dit moderne in beton uitgevoerde gebouw is, onder invloed van het Functionalisme, ontworpen in een minimalistische sobere architectuur.

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gemeente Haarlem

Architectuur: dh.architectuur

Status: Rijksmonument

fotografie: dh.architectuur